BASES: L’EDUCACIÓ EMOCIONAL I ELS PRIMERS DIES D’UN CURS DIFERENT

icaro moderno_Michael Austin
                            Il·lustració Michael Austin

El proper serà un curs especial en molts sentits, i un d’ells, el que a mi m’interessa comentar, és que mai s’havia prioritzat d’una manera tan clara l’educació emocional.

Des de molts sectors es ressalta que convé dur a terme aquesta educació emocional i que és del tot necessària. Jo n’estic més que convençuda però voldria destacar que:

1. Siguem francs: fem educació emocional, conscient o inconscientment, cada un dels minuts que estem treballant com a professionals del camp educatiu. Aquesta educació emocional sol anar molt destinada a:

 • Als l’infants i/o joves a qui acompanyem.

Però també fa referència a:

 • Les relacions que establim amb les seves famílies,
 • El tipus de lideratge que dur a terme l’equip directiu del centre,
 • Les relacions que cocreem amb els companys de claustre i professionals externs amb els quals treballem.

2. Pels que esteu engrescats en la temàtica genial, ja teniu molt de guanyat. Per aquells a qui se us fa una mica gros, em sembla interessant recordar que treballar aspectes vinculats amb l’educació emocional és un dels nostres deures (sóc conscient que en tenim molts) i que queda reflectit en diferents documents desplegats en cada una de les etapes educatives obligatòries. Tot seguit us adjunto alguns enllaços de documents que us poden orientar:

A EDUCACIÓ INFANTIL:

Currículum d’infantil de 2n cicle.

http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/colleccions/curriculum/curriculum-infantil-2n-cicle.pdf    

Apartats:

 • A anar creixent en autonomia i autoestima. Pàg. 40
 • A créixer en els afectes i en les relacions. Pàg. 44
 • A ser creatius. Pàg. 45

A EDUCACIÓ PRIMÀRIA: el desplegament de les competències bàsiques:

 • En l’àmbit d’educació en valors:

http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/colleccions/competencies-basiques/primaria/ambit-educacio-valors.pdf

 • En l’àmbit d’aprendre a aprendre:

http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/colleccions/competencies-basiques/primaria/ambit-aprendre.pdf

A EDUCACIÓ SECUNDÀRIA: el desplegament de les competències bàsiques:

 1. Competència transversal personal i social:

http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/colleccions/competencies-basiques/eso/ambit-personal-social.pdf 

 • Dimensió autoconeixement pàg. 9
 • Dimensió aprendre a aprendre pàg. 18
 • Dimensió participació pàg. 33.

3. Fer educació emocional no vol dir invadir la intimitat de les famílies i els alumnes. Si el que volem és acompanyar alumnes a esdevenir persones competents com podem obviar la part emocional? No et sembla que el COVID encara ha posat més de manifest que una persona competent és aquella que és capaç de:

 • Entendre què li passa,
 • Disposar estratègies per gestionar el propi malestar,
 • Saber com afrontar moments de crisi i/o incertesa,
 • Conèixer quins són els seus punts forts i en quins té un marge de millora,
 • Saber què és un procés de dol i algunes de les seves característiques,
 • Ser conscient de la seva part de responsabilitat en el que passa al seu voltant,
 • Ser coherent entre el que sent, pensa,
 • Etc.

4. L’educació emocional coherent i duta a la pràctica de manera conscient parteix d’un procés de reflexió, requereix planificació i s’adapta a un context. Respon a una mirada de centre i, per arribar-hi, convé destinar-hi voluntat, temps, recursos, esforç i ganes.

5. Però i mentrestant? Ja que el moment ens insisteix, quasi ens pressiona, a destinar un temps més estructurat a l’educació emocional aprofitem l’oportunitat. Mica en mica ens hi podem anar posant: amb humilitat, respecte, pas a pas, plantejant-nos petits objectius, buscant algun recurs ja estructurat (n’hi ha forces que proposen com encarar aquests primers dies de curs), provant alguna activitat que ens faci sentir còmodes, creant aliances amb companys, buscant assessorament, etc.

6. Per mi hi ha 5 conceptes claus que s’adiuen a l’educació emocional pels primers dies de curs:

Roberto Weigand5
                                         Il·lustració Michael Austin

A- REFLEXIÓ: què volem aconseguir i per què ho fem? Quins objectius ens plantegem? Com ens ho volem/podem plantejar?

B- ACOLLIDA: com acollim aquests infants i/o joves? Quina benvinguda ens plantegem? I a les seves famílies? I al claustre?

C- ACOMPANYAMENT: com ens plantegem acompanyar aquests infants i joves? Ens convenç el que hem estat fent fins ara? Què podem incorporar? Des d’on fem aquest acompanyament? Des de la flexibilitat, el respecte i l’escolta o des l’activitat planificada i estandaritzada?

D- COHESIÓ DE GRUP: com treballarem per aconseguir cohesionar els grups? Quines activitats i dinàmiques portem a la pràctica? Es treballa només els primers dies o es van fent propostes al llarg del curs?

E- CONTINUÏTAT: com donarem continuïtat al treball iniciat? I si ja estàvem fent educació emocional: ens convenç el plantejament que teníem? Convé actualitzar-lo? Què podem millorar o incorporar?

T’animo a introduir l’educació emocional en el teu dia a dia com a professional. Potser d’entrada et fa cert respecte, o potser en tens moltes ganes… El que està clar és un univers ple d’oportunitats…

Una abraçada,

ESTER


Una respuesta a “BASES: L’EDUCACIÓ EMOCIONAL I ELS PRIMERS DIES D’UN CURS DIFERENT

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s