Orientacions per a famílies i alumnes en aquests dies estranys (secundària i batxillerat)

Lfanaleta direcció de l’Institut Miquel Martí i Pol, centre on treballo, ens va demanar al departament d’orientació si podíem elaborar algun tipus de document oferint algunes pautes a tenir en compte a l’hora de gestionar aquests dies estranys. Del treball conjunt de les tres orientadores finalment n’ha sortit un document que us comparteixo per si us pot ser útil. 

DAVANT D’AQUESTS DIES ESTRANYS… I VEIENT QUE LA SITUACIÓ S’ALLARGA…

De vegades el malestar pica a la porta… perquè QUE DIFÍCIL ÉS GESTIONAR SEGONS QUINES COSES! És per això que us escrivim aquest document. Són temps estranys i volem compartir amb TU/VOSALTRES algunes propostes per si et/us són útils. 

La situació actual ha paralitzat el nostre dia a dia i ens està plantejant molts reptes. Estàs disposat/da a veure’ls i a viure’ls… Tu com et planteges els reptes?

A moments excepcionals, mesures excepcionals i això és el que estem vivint. Alhora, tot aquest caos i malestar que hi ha a fora també pot despertar moltes coses dins teu: solidaritat, generositat, angoixa, pors, desconcert, agraïment, sensació d’incertesa, neguit, etc. 

I a tu, què t’està despertant tot plegat?

ALGUNES PROPOSTES QUE ET PODEN SERVIR: 

 • Acceptar quina és la teva realitat ara. No lluitar contra ella. No la podem canviar i, per tant, és bo que deixis de frustrar-te (si ho estàs fent). Ara ens toca estar a casa i això no ho podem canviar.
 • Normalitzar que si a fora tot és un caos també és lògic que dins teu, a moments, també sentis malestar o tinguis sensació de caos. Pot ser que et costi concentrar-te, rendir com abans, trobar el moment adequat per treballar, establir rutines, etc.
 • Ser conscients del que pots controlar. Hi ha una part molt important de tot el que està passant que no pots controlar i que no depèn de tu. La idea és centrar les teves energies en el que sí que depèn de tu i dels teus: seguir les orientacions que ens indiquen les autoritats (quedar-se a casa, seguir unes pautes d’higiene, decidir a què destines el temps, etc.).
 • Connectar-nos a l’avui: evitar anticipar què passarà gaire més enllà d’avui. Es tracta d’anar dia a dia. En temps de molta incertesa pensar en el futur, llunyà o proper, ens pot generar angoixa i malestar.
 • Quan tens moments de malestar, buscar estratègies que t’ajudin: escriure en paraules el que et passa, escoltar música, dibuixar, plorar, ballar, etc.  et poden servir per evadir-te una estona. 
 • Quan parlem de la gestió de les nostres emocions, i des de la mirada de l’Ecologia Emocional, es parla d’uns determinats passos que potser no coneixes. Són ELS PASSOS DE LA GESTIÓ EMOCIONAL SOSTENIBLE:
 1. PERMETRE’T SENTIR

Lògic i elemental a parts iguals però on s’inicien la majoria de bloquejos… El que sentis està bé. És quelcom natural i no ho pots controlar. No pots decidir què sents però sí que pots decidir què en fas d’allò que sents.

 1. POSAR NOM A LES EMOCIONS QUE SENTS

Vol dir identificar allò que sents i posar-hi nom perquè les emocions habitualment no venen ni soles ni ordenades, sinó que es creen còctels que en ocasions poden ser d’allò més explosius…

 1. COMPRENDRE: TRADUIR LA INFORMACIÓ QUE ENS PORTEN

És a dir, entendre què genera aquesta o aquestes emocions i què et volen dir. L’emoció ve per fer-nos arribar un determinat missatge.

 1. PASSAR A L’ACCIÓ

Consisteix en dur a terme les accions pertinents per donar resposta, si cal, a la informació que ens portaven les emocions, sempre valorant el com i l’impacte que poden tenir. 

Per exemple: sento una ràbia enorme perquè fa dies que estic tancat a casa i exploto amb la meva mare/pare. Potser, en un moment en què estigui més serè o serena, l’acció seria poder parlar amb la mare/el pare d’aquest tema i plantejar junts alguna estratègia per fer-hi front.

 1. DEIXAR-LES ANAR

Si s’ha fet una bona gestió, les emocions ja han fet la seva funció. Llavors flueixen per deixar-ne arribar de noves.

 • Dosificar la informació que t’arriba: evitar està tot el dia pendent de les notícies i buscar moments de desconnectar.
 • Ser responsables a l’hora de compartir informació. Extreure-la de fonts fiables per evitar la propagació de notícies falses.
 • Trobar espais per poder desconnectar d’aparells electrònics: televisió, mòbil, tablet, pc, vídeojocs… 
 • Compartir temps de qualitat en família. Buscar alguna activitat per compartir (jocs de taula, cuinar, fer exercici físic, mirar les notícies junts, …).
 • Fer una mica d’exercici físic.
 • Buscar espais d’oci i desconnexió.
 • Molt important és crear-te un horari base adaptat a la teva situació i establir unes rutines. L’horari és bo complir-lo de dilluns a divendres i donar al cap de setmana el mateix caire festiu al que estàs acostumat, fent activitats de lleure com escoltar música, veure una peli, cantar, ballar, pintar…

Un exemple d’horari marc podria ser:

 • De dilluns a divendres:

Matí: 

. Llevar-me, esmorzar, vestir-me i  endreçar l’habitació.

 . Treballar en tasques escolars. 

. Col.laborar fent el dinar, parant taula…

. Dinar i descansar

Tarda (diverses propostes): 

. Treballar en tasques escolars una estona més. 

. Fer alguna activitat física, molt necessària aquests dies que no podem sortir (hi ha un munt de vídeos de manteniment guiat que et poden ajudar). 

. Lectures (eBilbio és un servei de préstec de llibres electrònics que permet gaudir de la literatura de manera gratuïta i des de casa. Per accedir-hi només cal que tingueu el carnet de biblioteca). 

. Jocs, veure alguna película (trobem plataformes digitals que ens ofereixen, aquests dies, opcions gratuïtes). 

. Escoltar concerts, obres de teatre… (molts artistes cada dia comparteixen petites actuacions de manera online) 

. Formar-te en aquells temes que t’agraden (la fotografia, edició de vídeos, cuina , etc) 

. Buscar alguna estona per poder parlar amb els amics/gues. 

. Dibuixar, escriure… crear! 

. Aprofitar per fer allò que fa tant de  temps que tens pendent. 

. Col.laborar en les tasques de la llar. 

Els caps de setmana poden ser diferents perquè també necessitem dies de relax i de no complir horaris.

estrellas_Roberto Weigand 91
Il·lustració Roberto Weigand

Això vol dir que allò difícil deixa de ser difícil? No… no hi ha varetes màgiques… però sí que aquestes propostes et poden orientar i acompanyar en aquestes setmanes de confinament. La part difícil també hi és. Forma part de la vida. I aquests dies la vivim de ben aprop. Endavant en els teus reptes! 

 

 

SITUACIONS FREQÜENTS que pots viure en aquest moments: 

 • Haig de fer la selectivitat i estic molt desbordat/da: més val fer poc però ben fet que no pas molt i no abarcar. Intenta planificar-te estones de feina i anar agafant nous hàbits de treball.
 • Estic fent 4t d’ESO i/o estic pendent de les preinscripcions de cara al proper curs:  ei, tranquil/·la, tots els processos de preinscripcions estan aturats. Consulta la web del centre que t’interessa per si tenen informació disponible de les portes obertes i estigues al cas del que es va dient des del departament d’educació.
 • Què passarà amb les meves notes? Doncs per ara no ho sabem, caldrà esperar per veure com va evolucionant tot. Mica en mica s’anirà concretant. Però segur que seran justes.

Si sents que necessites suport o orientació perquè hi ha alguna cosa que et preocupa, no dubtis en contactar amb nosaltres. Pots escriure’ns, explicar el teu neguit i ens posarem en contacte amb tu!

Des del vostre centre heu fet quelcom semblant? Què us sembla la proposta?

Una abraçada,

ESTER

 


2 respuestas a “Orientacions per a famílies i alumnes en aquests dies estranys (secundària i batxillerat)

 1. Bona nit, m’agradaria un consell per pares separats, en el moment que van amb l’altre progenitor i et sents més sol que mai tancat a casa per dies. Gràcies!

  Me gusta

  1. Hola Meritxell, t’entenc molt bé! Jo també sóc mare separada. Si busques a la categoria separació i fills trobaràs alguns escrits que fan referència al tema. A veure si et són útils. Una abraçada!

   Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s