QUE DIFÍCIL ÉS GESTIONAR ALLÒ QUE ÉS DIFÍCIL! REPTES, GESTIÓ DE LA POR EN INFANTS I PASSOS DE LA GESTIÓ EMOCIONAL / ¡QUÉ DIFÍCIL ES GESTIONAR AQUELLO QUE ES DIFÍCIL! RETOS, GESTIÓN DEL MIEDO EN PEQUEÑOS Y PASOS DE LA GESTIÓN EMOCIONAL

De vegades el malestar pica a la porta… perquè QUE DIFÍCIL ÉS GESTIONAR SEGONS QUINES COSES! A mi, quan això em passa, em va bé escriure i recordar el que tot seguit us vull compartir: ELS PASSOS DE LA GESTIÓ EMOCIONAL que planteja L’ECOLOGIA EMOCIONAL.

 

Anem a pams. Si parlem de reptes cadascú té a davant els propis. Altra qüestió serà que estiguis disposat a veure’ls i a viure’ls… Tu com et planteges els reptes?

Tot i que en ocasions pot fer mandra, a mi inicialment em passa, després procuro aprendre de l’experiència i encarar els meus reptes amb força i voluntat. Ara mateix, a nivell de reptes propis, en distingeixo en diversos camps:

ELS REPTES PROFESSIONALS: en aquests moments, malgrat que sempre s’ha de fer equilibris entre el fet que els recursos són finits, que has de marcar propis límits i la importància del saber acceptar les frustracions, em tenen plenament motivada i no em suposen massa malestar. Estic ben motivada, amb moltes ganes d’aprendre i seguir aportant.

ELS REPTES PERSONALS: aquí ja tinc una mica més de feina… La gestió de les pròpies pors és un dels meus punts a treballar. Sobretot quan superes una ferida i, un cop aquesta comença a estar una mica curada, algunes pors ressorgeixen amb certa força per una qüestió d’autoprotecció.

Reivindicar, en favor d’aquesta emoció, que la por és sana i natural. Ens porta una informació i ens permet estar atents a les possibles amenaces de l’entorn per poder, si cal, reaccionar de manera efectiva i ràpida. Per tant, sentir-la és bo… altra cosa serà com la gestionem… i és ben cert que ens pot arribar a bloquejar completament.

LA GESTIÓ DE LA POR EN INFANTS:

En aquest sentit, si us plau, posem consciència en els missatges que emetem quan gestionem la por amb els infants: “no tinguis por”, “has de ser valent”, “no passa res” … i mirem d’acompanyar aquesta emoció a voltes tan desagradable. Com?

 • Acollint-la,
 • ajudant a l’infant a prendre consciència del que sent i del que ho ha generat
 • per així poder donar confiança.
 • Recordant als infants que la por és necessària, útil i que el que cal és saber-li trobar el lloc i la mida adequada dins nostre.

Alguns missatges que poden anar en aquesta línia serien “que tens por?”, “què és el que et fa por?”, “està bé tenir por!”, “per què això et fa por?”, “què podríem fer perquè aquesta por es fes una mica més petita?”, “sóc aquí!”.

La clau per encarar les pors és buscar la manera d’augmentar la pròpia confiança!

ELS REPTES COM A MARE: en aquesta faceta també tinc un munt de reptes… i en si mateixa ja és un gran repte (també personal… ja veus que tot es desdibuixa).

 • Com gestiones aquella part del teu fill que més et costa? Perquè hi és, tots ho sabem…
 • I el repte de cultivar la paciència? Quan ets mare és un tema estrella…
 • I l’altre gran tema… com saber trobar els límits necessaris? Ni masses, ni pocs. Els justos i adequats tenint present les necessitats i peculiaritats del teu fill.

Quasi res, oi? Ja ho veus, almenys la meva vida està plena de reptes… i darrera de cada un d’ells es remouen un munt d’emocions. Quins són doncs ELS PASSOS DE LA GESTIÓ EMOCIONAL que es proposen des de l’Ecologia Emocional?

1. PERMETRE’T SENTIR

Lògic i elemental a parts iguales però on s’inicien la majoria de bloquejos… Per mi va ser una gran descoberta. El que sentis està bé. És quelcom natural i no ho pots controlar.

2. POSAR NOM A LES EMOCIONS QUE SENTS

Identificar allò que sentim i posar-hi nom perquè habitualment no venen ni soles ni ordenades, sinó que es creen còctels que en ocasions poden ser d’allò més explosius…

3. TRADUIR LA INFORMACIÓ QUE ENS PORTEN.

És a dir, entendre què les genera i què ens volen dir.

4. PASSAR A L’ACCIÓ

Duent a terme les accions pertinents per donar resposta, si cal, a la informació que ens portaven, sempre valorant el com i l’impacte que poden tenir.

 

 5. DEIXAR-LES ANAR

Si s’ha fet una bona gestió, les emocions ja han fet la seva funció. Llavors flueixen per deixar-ne arribar de noves.

Això vol dir que allò difícil deixa de ser difícil? No… no hi ha varetes màgiques… però sí que aquests passos et poden orientar i acompanyar en el procés. La part difícil també hi és. És una realitat perquè NO TOT ÉS DE COLOR DE ROSA NI EL MÓN ESTÀ FET DE COTÓ FLUIX.

Endavant en els teus reptes!

 

CASTELLANO:

A veces el malestar llama a la puerta… porque ¡QUE DIFÍCIL ES GESTIONAR SEGÚN QUÉ COSAS! A mí, cuando esto me pasa, me va bien escribir y recordar lo que a continuación quiero compartir: LOS PASOS DE LA GESTIÓN EMOCIONAL que plantea LA ECOLOGÍA EMOCIONAL.

Vayamos por partes. Si hablamos de retos cada uno tiene en frente los propios. Otra cuestión será que estés dispuesto a verlos y vivirlos… ¿Tú cómo te planteas los retos?

Aunque en ocasiones puede dar pereza, a mí inicialmente me pasa, después procuro aprender de la experiencia y encarar mis retos con fuerza y ​​voluntad. Ahora mismo, a nivel de retos propios, distingo en diversos campos

LOS RETOS PROFESIONALES: en estos momentos, a pesar de que siempre se debe hacer equilibrios entre el hecho de que los recursos son finitos, que tienes que marcar propios límites y la importancia del saber aceptar las frustraciones, me tienen plenamente motivada y no me suponen demasiado malestar. Estoy bien motivada, con muchas ganas de aprender y seguir aportando.

LOS RETOS PERSONALES: aquí ya tengo un poco más de trabajo… La gestión de los propios miedos es uno de mis puntos a trabajar. Sobre todo cuando superas una herida y, una vez ésta empieza a estar un poco curada, algunos miedos resurgen con cierta fuerza por una cuestión de autoprotección.

Reivindicar, en favor de esta emoción, que el miedo es sano y natural. Nos trae una información y nos permite estar atentos a las posibles amenazas del entorno para poder, si es necesario, reaccionar de manera efectiva y rápida. Por lo tanto, sentirla es bueno… otra cosa será cómo la gestionamos… y es cierto que nos puede llegar a bloquear completamente.

LA GESTIÓN DEL MIEDO EN NIÑOS:

En este sentido, por favor, pongamos conciencia en los mensajes que emitimos cuando gestionamos el miedo con los niños: “no temas”, “tienes que ser valiente”, “no pasa nada”, … y tratemos de acompañar esta emoción a veces tan desagradable. ¿Cómo?

 • Acogiéndola,
 • ayudando al pequeño/a a tomar conciencia de lo que siente y de lo que lo ha generado
 • para así poder dar confianza.
 • Recordando a los niños que el miedo es necesaria, útil y que lo que hay es saberle encontrar el lugar y el tamaño adecuado dentro de nosotros.

Algunos mensajes que pueden ir en esta línea serían “¿Qué tienes miedo?”, “¿Qué es lo que te da miedo?”, “¡Está bien tener miedo!”, “¿Por qué eso te da miedo?”, “¿Qué podríamos hacer para que este miedo se hiciera un poco más pequeño?” “¡Estoy aquí!”.

La clave para encarar los miedos es buscar la manera de ¡aumentar la propia confianza!

LOS RETOS COMO MADRE: en esta faceta también tengo un montón de retos… y en sí misma ya es un gran reto (también personal… ya ves que todo se desdibuja).

 • ¿Cómo gestionas aquella parte de tu hijo que más te cuesta? Porque está, todos lo sabemos…
 • Y ¿el reto de cultivar la paciencia? Cuando eres madre es un tema estrella…
 • Y el otro gran tema… ¿Cómo saber encontrar los límites necesarios? Ni demasiados, ni pocos. Los justos y adecuados teniendo presente las necesidades y peculiaridades de tu hijo.

Casi nada, ¿verdad? Ya lo ves, al menos mi vida está llena de retos … y detrás de cada uno de ellos se remueven un montón de emociones. ¿Cuáles son pues LOS PASOS DE LA GESTIÓN EMOCIONAL que se proponen desde la Ecología Emocional?

 1. PERMITIRTE SENTIR

Lógico y elemental a partes iguales pero donde se inician la mayoría de bloqueos… Para mí fue un gran descubrimiento. Lo que sientas está bien. Es algo natural y no lo puedes controlar.

 1. PONER NOMBRE A LAS EMOCIONES QUE SIENTES

Identificar lo que sentimos y ponerle nombre porque habitualmente no venden ni solas ni ordenadas, sino que se crean cócteles que en ocasiones pueden ser de lo más explosivos…

 1. TRADUCIR LA INFORMACIÓN QUE NOS TRAEN.

Es decir, entender qué las genera y qué nos quieren decir.

 1. PASAR A LA ACCIÓN
Francesca Assirelli

Llevando a cabo las acciones pertinentes para dar respuesta, si es necesario, a la información que nos traen, siempre valorando el cómo y el impacto que pueden tener.

 1. SOLTARLAS

Si se ha hecho una buena gestión, las emociones ya han hecho su función. Entonces fluyen para dejar llegar nuevas.

¿Esto quiere decir que lo difícil deja de ser difícil? No… no hay varitas mágicas… pero sí que estos pasos te pueden orientar y acompañar en el proceso. La parte difícil también está. Es una realidad porque NO TODO ES DE COLOR DE ROSA NI EL MUNDO ESTÁ HECHO DE ALGODÓN.

¡Adelante en tus retos!

ESTER

ESTER


Una respuesta a “QUE DIFÍCIL ÉS GESTIONAR ALLÒ QUE ÉS DIFÍCIL! REPTES, GESTIÓ DE LA POR EN INFANTS I PASSOS DE LA GESTIÓ EMOCIONAL / ¡QUÉ DIFÍCIL ES GESTIONAR AQUELLO QUE ES DIFÍCIL! RETOS, GESTIÓN DEL MIEDO EN PEQUEÑOS Y PASOS DE LA GESTIÓN EMOCIONAL

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s